၃၀၊ ၁၀၊ ၂၀၀၇
အဂၤလန္ျပည္သစ္ သို႔ အလည္တစ္ေခါက္ (၄)
စားၾကမယ္ေဟ့ ေကာင္းေကာင္း
စားၾကမယ္ေဟ့ ေကာင္းေကာင္း
ဗားေမာင့္ကေန ျပန္လာေတာ့ ညေနစာ စားဖို႔ ေစာေနေသးတာနဲ႔ စာေရးသူက လႈံ႕ေဆာ္လိုက္ပါတယ္ “ေထာပတ္ထမင္း နဲ႔ ၾကက္သားဟင္း ခ်က္စားၾကရေအာင္” ဆိုၿပီးေတာ့ေပါ့။ အားလံုးပဲ ျငင္းပါတယ္ “ဟုတ္ကဲ့” တဲ့။ ဒါနဲ႔ပဲ စာေရးသူ ေဟာ့ပ္ကင္း မွာ အႏွစ္ႏွစ္အလလ သင္ယူလာတာေလးေတြ လက္စြမ္းျပခြင့္ ႀကံဳတာေပါ့။
ကဲ ခ်က္နည္းေလး ေရးေပးဦးမွပါ။ ဒါမွ စာရႈသူတို႔ စမ္းၾကည့္လို႔ရမွာ။
လိုတာေတြကေတာ့ ...
ကဲ ထမင္း ခ်က္ရေအာင္။ ထမင္းကို ေပါင္းအိုးနဲ႔ ခ်က္ရင္ သိပ္အဆင္မေျပပါ။ အိုးမကပ္တတ္တဲ့ အိုးတစ္လံုးကို သံုးရင္ ပိုေကာင္းတယ္။ ေထာပတ္ကို အပူေပးၿပီး ဆီျဖစ္လာၿပီဆိုရင္ ကရေ၀းရြက္ နဲ႔ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ေလး ထည့္ၿပီး ခဏေမႊထားမယ္။ ၾကည့္ေနရင္းနဲ႔ ဆီက အနီေရာင္သမ္းလာၿပီ ဆိုရင္ ေရေဆးထားတဲ့ ပါစမာတီ ဆန္ကို ေရစစ္ၿပီး ထည့္မယ္။ နည္းနည္း ေမႊေပးလိုက္ၿပီး မက်က္တက်က္ ျပဳတ္ထားတဲ့ ကုလားပဲပါ ေရာၿပီး သမေအာင္ေမႊမယ္။ ၿပီးရင္ ေရကို ၆-ဗူးေလာက္ထည့္မယ္။ ဒါဆိုရၿပီ အဖံုးဖံုးၿပီး ထမင္းအိုးကို ဆက္တည္ထားမယ္။ ၾကက္သားဖက္ လွည့္ရေအာင္။
အေရးထဲ ၾကက္သားသြား၀ယ္တဲ့ ပုဂၢိဳလ္ေတြက ျပန္မလာေသးဘူး။ လုပ္လို႔ရတာေလးေတြ လုပ္ထားဦးမွ။ ၾကက္သြန္နီ၊ ျဖဴ ေထာင္းထားမယ္။ ျငဳပ္ဆံုမရွိရင္ စက္နဲ႔ႀကိတ္လို႔ရပါတယ္။ ဒါမွမဟုတ္လဲ ဓါးနဲ႔ ႏုတ္ႏုတ္စင္းေပါ့။ ၿပီးရင္ ဆီ (သင့္ရံု - ဘယ္ေလာက္မွန္းမသိဘူး။ ေခါင္းထဲ ေအာ္တို ေရာက္လာသေလာက္) ထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္နီ ဆီသတ္မယ္။ ခဏေလာက္ၾကာမွ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္၊ တခါတည္း ငံျပာရည္ပါထည့္ ၿပီး ဆီဆက္သတ္မယ္။ ေဟာ ၾကက္သားလာၿပီ။ ကဲ ျမန္ျမန္ ေရေဆး၊ ဓါးနဲ႔မႊန္းၿပီး ဆား၊ ဆႏြင္းေလး နယ္ပါဦး။ အမွန္က ေစာေစာကတည္းက ၾကက္သားကို နယ္ထားရမွာ။ ထားပါေလ။ အၿမဲတမ္း စာအုပ္ႀကီးအတိုင္း လုပ္လို႔ မျဖစ္ဘူး မဟုတ္လား။
ဟာ ၾကက္သြန္ဆီသတ္တာ တူးေတာ့မယ္။ ၾကက္သားေတြ ျမန္ျမန္ထည့္မွ။ ေနဦး အေရာင္တင္မႈန္႔ေမ့ေနၿပီ။ ကဲ ျမန္ျမန္ထည့္။ ဟုတ္ၿပီ ၾကက္သားေတြပါထည့္။ လံုးလိုက္။ ၿပီးရင္ ေရထည့္။ အိုေက။ ဒါဆိုရၿပီ။ ခ်ခါနီးမွ မဆလာေလး၊ ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႔ေလး သင့္သလို ခတ္လိုက္ရံုပ။
ထမင္းအိုးကို လည္း သြားျပန္ၾကည့္ဦး။ တူးေနဦးမယ္။ က်က္ၿပီထင္ရင္ မီးဖိုေပၚကခ်လိုက္။
ဒါပဲ။ ရၿပီ။ ခ်က္စားၾကေပေတာ့။
ခရီးသြား ေဆာင္းပါးလည္း ေတာ္ေတာ္ ရွည္သြားၿပီ။ ေနာက္တစ္ရက္ ေဘာ္စတြန္ သြားတဲ့ အေၾကာင္း ေရးၿပီးရင္ေတာ့ ေတာ္ပါၿပီ။ တစ္ခါတစ္ခါ ခရီးထြက္ရတာလည္း မလြယ္ပါလားေနာ္။
(၅) သို႔
ကဲ ခ်က္နည္းေလး ေရးေပးဦးမွပါ။ ဒါမွ စာရႈသူတို႔ စမ္းၾကည့္လို႔ရမွာ။
လိုတာေတြကေတာ့ ...
- ဆန္ (ပါစမာတီ) - ၄ ဗူး
- ေထာပတ္ (ရိုးရိုး သို႔မဟုတ္ ဟင္းခ်က္ေထာပတ္) - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
- ကရေ၀းရြက္ - ၄-၅ ရြက္ခန္႔
- သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - ၁ ခု
- ကုလားပဲ - ၁ ဗူး
- ၾကက္သြန္နီ - ၄-၅ လံုးခန္႔
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁ ဥ
- အေရာင္တင္မႈန္႔ - သင္ရံု
- မဆလာ - သင့္ရံု
- ငံျပာရည္ - သင့္ရံု
- ၾကက္သား - ၁ ကီလို
- အခ်ိဳမႈန္႔ - သင့္ရံု
- ဆား - သင့္ရံု
- ဆီ - သင့္ရံု
ကဲ ထမင္း ခ်က္ရေအာင္။ ထမင္းကို ေပါင္းအိုးနဲ႔ ခ်က္ရင္ သိပ္အဆင္မေျပပါ။ အိုးမကပ္တတ္တဲ့ အိုးတစ္လံုးကို သံုးရင္ ပိုေကာင္းတယ္။ ေထာပတ္ကို အပူေပးၿပီး ဆီျဖစ္လာၿပီဆိုရင္ ကရေ၀းရြက္ နဲ႔ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ေလး ထည့္ၿပီး ခဏေမႊထားမယ္။ ၾကည့္ေနရင္းနဲ႔ ဆီက အနီေရာင္သမ္းလာၿပီ ဆိုရင္ ေရေဆးထားတဲ့ ပါစမာတီ ဆန္ကို ေရစစ္ၿပီး ထည့္မယ္။ နည္းနည္း ေမႊေပးလိုက္ၿပီး မက်က္တက်က္ ျပဳတ္ထားတဲ့ ကုလားပဲပါ ေရာၿပီး သမေအာင္ေမႊမယ္။ ၿပီးရင္ ေရကို ၆-ဗူးေလာက္ထည့္မယ္။ ဒါဆိုရၿပီ အဖံုးဖံုးၿပီး ထမင္းအိုးကို ဆက္တည္ထားမယ္။ ၾကက္သားဖက္ လွည့္ရေအာင္။
အေရးထဲ ၾကက္သားသြား၀ယ္တဲ့ ပုဂၢိဳလ္ေတြက ျပန္မလာေသးဘူး။ လုပ္လို႔ရတာေလးေတြ လုပ္ထားဦးမွ။ ၾကက္သြန္နီ၊ ျဖဴ ေထာင္းထားမယ္။ ျငဳပ္ဆံုမရွိရင္ စက္နဲ႔ႀကိတ္လို႔ရပါတယ္။ ဒါမွမဟုတ္လဲ ဓါးနဲ႔ ႏုတ္ႏုတ္စင္းေပါ့။ ၿပီးရင္ ဆီ (သင့္ရံု - ဘယ္ေလာက္မွန္းမသိဘူး။ ေခါင္းထဲ ေအာ္တို ေရာက္လာသေလာက္) ထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္နီ ဆီသတ္မယ္။ ခဏေလာက္ၾကာမွ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္၊ တခါတည္း ငံျပာရည္ပါထည့္ ၿပီး ဆီဆက္သတ္မယ္။ ေဟာ ၾကက္သားလာၿပီ။ ကဲ ျမန္ျမန္ ေရေဆး၊ ဓါးနဲ႔မႊန္းၿပီး ဆား၊ ဆႏြင္းေလး နယ္ပါဦး။ အမွန္က ေစာေစာကတည္းက ၾကက္သားကို နယ္ထားရမွာ။ ထားပါေလ။ အၿမဲတမ္း စာအုပ္ႀကီးအတိုင္း လုပ္လို႔ မျဖစ္ဘူး မဟုတ္လား။
ဟာ ၾကက္သြန္ဆီသတ္တာ တူးေတာ့မယ္။ ၾကက္သားေတြ ျမန္ျမန္ထည့္မွ။ ေနဦး အေရာင္တင္မႈန္႔ေမ့ေနၿပီ။ ကဲ ျမန္ျမန္ထည့္။ ဟုတ္ၿပီ ၾကက္သားေတြပါထည့္။ လံုးလိုက္။ ၿပီးရင္ ေရထည့္။ အိုေက။ ဒါဆိုရၿပီ။ ခ်ခါနီးမွ မဆလာေလး၊ ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႔ေလး သင့္သလို ခတ္လိုက္ရံုပ။
ထမင္းအိုးကို လည္း သြားျပန္ၾကည့္ဦး။ တူးေနဦးမယ္။ က်က္ၿပီထင္ရင္ မီးဖိုေပၚကခ်လိုက္။
ဒါပဲ။ ရၿပီ။ ခ်က္စားၾကေပေတာ့။
ခရီးသြား ေဆာင္းပါးလည္း ေတာ္ေတာ္ ရွည္သြားၿပီ။ ေနာက္တစ္ရက္ ေဘာ္စတြန္ သြားတဲ့ အေၾကာင္း ေရးၿပီးရင္ေတာ့ ေတာ္ပါၿပီ။ တစ္ခါတစ္ခါ ခရီးထြက္ရတာလည္း မလြယ္ပါလားေနာ္။
(၅) သို႔
6 comments:
ေထာပတ္ထမင္းနဲ႕ ၾကက္သားဟင္း ခ်က္နည္း ယူသြား ပါတယ္ ... :)
ေကာင္းပါေလ့ဗ်ာ။ စားေကာင္းပါေစ။
အကိုႀကီးရဲမြြံ အရည္အခ်င္းေတြ မသိမသာ ထုတ္ၾကြားေနတာ။ ေျပာခ်င္ဘူးေနာ္။
ကဲ .. အေနာ္ ထပ္ ဟိုင္းလိုက္ လုပ္ေပးလိုက္မယ္။ ေကာလိပ္ေက်ာင္း ဆိုတာမ်ိဳးလည္း ေျခဦးေတာင္မလွည့္ လူရိုးကေလး။ ထမင္းေၾကာ္ ေၾကာ္တတ္ရုံသာမက ေထာပတ္ထမင္း ၾကက္သားဟင္းေတာင္ ခ်က္တတ္ျပဳတ္တတ္။ ဒါေတြစားႏိုင္ေသးဆိုတာ့ ေသြးတိုးဆီးခ်ိဳကင္းစင္ က်န္းမာေရးေကာင္း မပ်က္စီးေသး။ ဂိုက္ေပးေနေသာ ေနာက္ဆံုးဓာတ္ပံုအရ ျပန္ပိန္သြားသလိုရွိ။ ဒီၾကားထဲမွာ သစ္ရြက္နီ၀ါေလးေတြ ကိုလည္း ရိုမန္႕တစ္ ခံစားတတ္တဲ့ အသည္းႏွလံုး ရွိသူပါေလ။
စကားမစပ္ ဘာလိုလိုနဲ႕ သီတင္းကၽြတ္ခဲ့ၿပီ။
အဟားး မပန္က ေၾကျငာ၀င္ေပးထားတာ ၾကည့္ျပီး ရယ္လိုက္ရတာ ။ ကိုရဲမြန္ၾကီး မပန္ကို ဘယ္ေလာက္ လာဘ္ထိုးထားသလဲဗိ်ဳ့ ။
ကုိရဲမြန္ေျပာတဲ့ ဟင္းခ်က္နည္းကလည္း အခက္ဆံုးဟင္းခ်က္နည္းပဲ ။ ဖတ္ျပီး ဘာမွန္းေတာင္ မသိလိုက္ အဟဲ ။ စကၤာပူေရာက္ရင္ လက္ေတြ ့ခ်က္ျပေလ ။ ကိုပီတိအိမ္မွာ လုပ္စားရေအာင္ အဟဲ ။
ဂ်စ္တူးတုိ႔မ်ား စီမံတာေတာ္လုိက္တာ။ ကုိမင္းကုိ ပီတိအိမ္မွာ ခ်က္ခုိင္းၿပီး လာစားမယ္ေပါ့၊ ဟုတ္လား။ မပန္ ႀကီးကုိ အခ်ိဳပဲြျပင္ခုိင္းလုိက္ရင္ မေကာင္းဘူးလား။ ကုိစိုးထက္ကုိ လုိအပ္တာေလးေတြ၀ယ္ဖုိ႔ရာ ပုိက္ဆံပုိ႔ေပးဖို႔မွာလုိက္ရင္ ပုိေကာင္းမယ္ေနာ္။
အင္းခ်က္စားလိုက္ဦးမယ္..ေက်းဇူး
Post a Comment